Kriek- en Mattentochten te Herne 11/03/2018

WandeltochtenPosted by Kris Andries 14 Mar, 2018 19:46
16,39 km wandelplezier samen met Marleentje en de secretaris Hendrik Van Reck. Busreis van onze wandelclub Ibis Puurs.

Met de busreizen is het steeds vroeg dag. De wekker om half 7 en hup de deur uit naar het JOC Wijland, alwaar de bus ons reeds staat op te wachten. Het regent en Frank De Boosere heeft een dag volg regen voorspeld.
Eens we aankomen in Herne kopen we dan ook meteen een paraplu bij de stand van Regatta. Onderweg wordt het ons echter duidelijk dat het blijkbaar droog zal blijven. Maar niet getreurd, we hadden een deftige paraplu nodig. Dus deze is dan meteen ook aangeschaft.
Blijkbaar hadden enkele wandelclubs uit onze omgeving Herne ook aangestipt als busreis. Zo waren Kadee Bornem en Tornado Boortmeerbook ook van de partij.

De eerste lus van 5,2 km bracht ons richting Kokejane. Kokejane is een gehucht gelegen op de taalgrens en behoort deels tot Vlaanderen en deels tot Walloniƫ, respectievelijk de gemeente Herne en de gemeente Edingen. In het Frans wordt het gehucht Coquiane genoemd. Even van wikipedia als bron genomen. smiley
Om bij de eerste rustpost te geraken krijgen we nog een serieuze uitdaging te verwerken. Een stijl stuk bergop en bovendien zeer modderig. De snelheid gaat hier serieus naar omlaag. Maar we stapten al zeer op het gemak.

De tweede lus van 4,4 km brengt ons langs het prachtige kasteelpark Ter Rijst. Hier heb ik vele foto's van genomen echt de moeite waard. Hier vind je de link van de website van Natuur en Bos voor meer informatie:
Op het einde van lus 2 gaat het mis. Hendrik volgt de voorzitter - als ik mij niet vergis - van de wandelclub van Kadee Bornem waarmee hij in een gesprek is verwikkeld. Zij volgen hierdoor de pijlen van de 32 km tocht in plaats van die van de 15 km. Gelukkig ziet mijn vrouw het op tijd en we roepen samen naar het duo die na een minuut roepen op hun passen terugkeren.
De rustpost is opnieuw dezelfde als de eerste, een schooltje zoals dat wel meer het geval is. Enkele mensen zitten buiten van het ondertussen goede warme weer te genieten en we besluiten dan ook ons bij hen aan te sluiten. Na een tijdje is de zon weg en komt er hevige wind waardoor we ons jasje weer moeten aantrekken en we uiteindelijk weer op pad gaan om het warm te krijgen.

De laatste lus richting startzaal is een stuk van 6 km. Onderweg komen we een verkeersbord met het woord IJZEL tegen. Waren we dan echt al zo ver gestapt? smiley
Op een gegeven moment krijgen we een splitsingspijl met de keuze tussen een stuk natuur of een stuk wegparcours. We kiezen als avontuurlijke mensen natuurlijk voor het stuk natuur. Dat stelde nu niet meteen veel voor. Eigenlijk was het gewoon een zeer modderige wei ter beschikking gesteld door een plaatselijke boer. Het was opletten geblazen om geen benen te breken.

Uiteindelijk komen we toe met 16,39 km op de teller volgens Strava. Met foto's te trekken heb ik wel af en toe even wat van het parcours afgeweken. Dus al bij al was de afstand wel correct.
Ik drink mij nog een donker Kartuis biertje smiley http://www.kartuis.be/
en andere wandelaars genieten van het Cesar bier. Genoemd naar de stripfiguur vader van Urbanus. We zitten niet ver van Tollembeek vandaar. Onze kompaan Hendrik was een tijd spoorloos . Bleek dat hij op een verloren gelopen hond zonder chip aan het passen was bij de stand van Regatta. De brave mens.
Moe maar voldaan keren we om 16 u weer met de bus huiswaarts.