VLAAMS BRABANT WANDELT / 26 februari 2017 / Kapelle op den Bos

WandeltochtenPosted by Kris Andries 28 Feb, 2017 20:15
Om 7 uur ging de wekker en stond ik op om me klaar te maken voor de Vlaams-Brabantse wandeldag. Eerst moest ik nog Hendrik Van Reck onze secretaris oppikken met de wagen rond 8 uur aan de kerk in Liezele. Vervolgens wij weg richting Kapelle-op-den-Bos.

Daar kwamen we toe rond kwart na 8 en de auto moest op dat uur toch al een eindje verder geparkeerd worden. De inschrijvingen verliepen voor ons vlot, maar nog geen tien minuten later ontstond een opstopping van jewelste. Achteraf heb ik gehoord dat ze gestopt zijn met het inscannen van de lidkaarten omdat ze niet meer konden volgen.
Dat wordt een nieuw systeem bedenken voor in de toekomst als ze nog eens zo een groot evenement moeten organiseren. De plaatsing van de inschrijvingstafels had verder uit elkaar gemogen en meer dan twee scanners waren ook zeer nuttig geweest als je veel volk verwacht. 3793 wandelaars was het eindresultaat.

Om half 9 begonnen we onze tocht. We hadden gekozen voor de 25,49 km of liever ik had gekozen en Hendrik had geaccepteerd om deze uitdaging aan te gaan. Hij had al een tijdje niet meer gewandeld met de driedaagse van Ibis net achter de rug, dus dat zorgde wel voor een pijntje tijdens en achteraf.
Na de inschrijving kwamen we toevallig André tegen - ook een Ibisser - en dan waren we opeens met drie. Toch voor het eerste deel, want hij had besloten de 13 km te doen omdat hij niet veel tijd had.

We vertrokken vanaf het Sint Theresia Collega - de startplaats - en gingen dan richting Nieuwenrode Donkerenham. De niet meer actieve windmolens - wegens geen wisselstukken voor dat type - waarvan 2 nog wel draaien voor de show smiley- waren een deel van ons panorama. Dan langs het kanaal richting de Lourdesgrot van Humbeek en het Gravenbos in. We kregen daar uitzonderlijk toegang tot het privé kasteeldomein met zicht op het mooie Gravenkasteel. De eerste rustpost na 6 km was in Humbeek in een schooltje en het viel nog mee qua drukte op dat moment.

Het tweede deel van onze tocht ging naar Zemst-Laar alwaar de rustpost na ongeveer 13 km een café Het Hof Van Laar bleek te zijn. De bonnetjes werden natuurlijk niet geaccepteerd voor de drankjes. In een café is dat nu eenmaal normaal, maar er zaten ook mensen van de wandelclub die broodjes verkochten en zij accepteerden daar ook geen bonnetjes voor. Dat was wel bizar, misschien begrepen zij hun instructies niet goed? Ik heb het verschillende malen geprobeerd, maar blijkbaar mocht het niet. 1,40 euro moest en zou ik betalen, een bonnetje van 1,40 euro mocht absoluut niet.

Na zo'n 18 km via onder andere het Bos Van Aa (dialect voor "bos van jou" smiley) kwamen we opnieuw in het schooltje in Humbeek. Daar was het ondertussen superdruk geworden en besloten we buiten op een bankje onze cola op te drinken. De spieren werden daar nog eens goed gerekt want we waren beiden wel wat stijf aan het worden. Het stuk voordien was bij Hendrik een hevige kramp in zijn kuit geschoten, waardoor we even moesten pauzeren. Dus hij kon het zeker gebruiken. smiley

Het laatste deel van de wandeling ging dan opnieuw richting het Sint Theresia College. We passeerden opnieuw langs het Gravenbos in Humbeek en daar was het best modderig op de terugweg. Een extra inspanning naar de Boskapel lieten we aan ons voorbijgaan. Ondertussen was mijn vrouw Marleen ons met onze hond Marieke tegemoetgekomen. Zij was later vertrokken met de bus en dit voor de 6 km, maar ze maakte dus een extra omweg.
Even later depanneerde Hendrik nog een oud vrouwtje - die per sé van haar man 13 km moest wandelen maar daar duidelijk niet toe in staat was - om over een aantal houten paletten te lopen die daar lagen om niet in de modder te moeten lopen.
We kregen nog een "verrassingsrustpost" in Nieuwenrode iets voorbij de fietsenzaak Emrin. Daar is blijkbaar een klein museum met als thema de tweede wereld oorlog en er werden drankjes, soep en chocoladerepen verkocht om hun initiatief te sponsoren. Buiten stonden er een kanon en 3 jeeps.

Vervolgens dus echt het laatste stukje. Dat passeerde via een smal wegje in Kapelle-op-den-Bos dat ik nog niet kende. Waarschijnlijk omdat dit leidde naar een wegje doorheen een privé manege waar we uitzonderlijk toegang verleend werden. Dan de laatste rechte lijn in via de Veldstraat langsheen taverne De Nachtegael. We kwamen toe rond 14u30 als ik mij niet vergis, dus zo'n vijf uur wandelplezier en een uurtje aan rustpauzes. Een tempo iets boven de 5 km per uur, meer moest dat voor mij niet zien. De afstand en het plezier primeren.

Lang bleven we niet in de zaal van het Sint Theresia College, want het was daar een sauna geworden. Dus dan maar direct huiswaarts gekeerd - ditmaal met Marleen achter het stuur - met een omweg via Liezele. Omdat we daar ook nog in het Fort moesten zijn werd er nog nagekaart over de wandeling met een natje en een droogje. Al bij al een zeer geslaagde wandeldag met redelijk goed weer. De miezer buien konden ons niet deren. Onze club Ibis was goed vertegenwoordigd met 72 deelnemers. Dat leverde ons een zevende plaats op in de einduitslag.