Bedevaart Ruisbroek-Scherpenheuvel 08/06/2019

WandeltochtenPosted by Kris Andries 11 Jun, 2019 18:45
Omdat een mens zich elk jaar een nieuwe uitdaging zoekt, schreef ik mij op het laatste moment in voor de bedevaart vertrekkende vanuit Ruisbroek.
Op 25 mei wandelde ik nog de Zotte 50 van Geel met clublid Karl Scheers, dus de voeten moesten al niet veel daarna weer vol aan de bak. Enkel de bal van de linkervoet moest met een second skin pleister onder handen genomen worden. Verder was er gelukkig geen schade.

Omdat ze slecht weer voorspelden pakte ik een reserve paar schoenen in. Ik opteerde met het slechte weer voor mijn lage wandelschoenen. Normaal wandel ik met sportschoenen, maar momenteel heb ik er geen meer wegens de vorige versleten. Ik bestelde er zopas nieuwe, want dat wandelt toch wat vlotter.
De Zotte 50 van Geel wandelde ik met schoenen specifiek gericht op powerwalking. Maar omdat die zool extreem dun is (pijnlijk ondervonden in Geel na 40 km) en de schoen ook meer vocht opneemt bij regen dus geopteerd voor echte wandelschoenen. De powerwalk schoenen nam ik mee als reserve paar moesten de andere toch nat worden.

De start was voorzien op vrijdag 7 juni om 23u15, maar eerst werd er nog een ceremoniële kerkdienst ter ere van de maagd Maria voltrokken om 22u30.
De wind stond al meteen strak. Bij buitenkomst van de kerk waaide mijn pet weg. Gelukkig kreeg ik ze nog op tijd te pakken. Meteen mijn lintje van de pet wat harder aangespannen zodat ze niet meer van mijn hoofd zou waaien.
We wisten meteen hoe laat het was. De wind bleef de volledige 55,5 km lang stevig waaien. Maar regen kwam er gelukkig bijna niet aan te pas, buiten af en toe wat miezer.
Mede clubleden Karl Scheers, Klaas Van De Ven en An Korte namen eveneens deel aan de bedevaart. Ik en Karl stapten enkel heen. Persoonlijk was het de eerste maal dat ik zover stapte (55,5km), maar ik heb wel enkele vijftig kilometer wandelingen op mijn palmares staan. Dus zoveel verder was het niet. Met dat in het achterhoofd wilde ik dit jaar nog niet heen-en-terug meegaan. Misschien volgend jaar. Maar eerst wil ik nog een 60 km wandeltocht afwerken en zien wat dat geeft. De ambitie om in 1 dag 100 km te stappen is er voorlopig nog altijd niet.
Karl spaarde zich dan weer voor de 100 km Nacht Van Vlaanderen in Torhout.
Klaas en An volbrachten met verve de heen-en-terug tocht.

Hieronder vinden jullie het tijdsschema van de bedevaart :

We hielden dus achtereenvolgens halt in Battel, Bonheiden, Keerbergen, Tremelo, Betekom, Aarschot en Rillaar.

Onderweg werd er op elke stop uitgebreid gerust, gegeten en gedronken. De rustpauzes waren zo ruim dat de voeten altijd wat konden recupereren. Even uit de schoenen, kousen wisselen, gsm opladen, een sanitaire stop maken,... Voor alles was er voldoende tijd voorzien.
Ik dacht dat er veel gezongen ging worden onderweg, maar dat is met de jaren blijkbaar allemaal fel geminderd. Was het vroeger meer een spirituele trip, dan is het nu verworden tot een meer sportieve prestatie. Slechts enkele deelnemers murmelden af en toe wat gebeden mee. Er werd maar halte gehouden aan 1 kapelletje, terwijl dat vroeger frequenter was. Reeds vanaf Bonheiden werden toen alle kapelletjes op de weg aangedaan.

We kwamen stipt om 14u toe volgens schema. Er is namelijk een strak geregisseerde regie in de Basiliek. Na ons komen er namelijk nog groepen toe, Kapelle-op-den-Bos arriveren net na ons. Om 14u05 begint de mis om onze aankomst te verwelkomen. Er wordt een deelnemer van onze groep gevierd voor zijn 50ste deelname. De priester doet een apart gebed voor de brave godsvruchtige man. Hij krijgt ook drie natte wierook spatten op zijn schouders en kop!
De eerwaarde krijgt de lachers op zijn hand als hij een opmerking maakt dat dat de gevierde bedevaarder nog vlot rechtop kan staan na de fikse wandeling. Want hij moest op zijn knieën gaan zitten eerst om het lof te mogen ontvangen.

Na de viering gingen we ons dan douchen om proper gewassen iets te kunnen gaan eten. Maar eerst moest ik mij nog hydrateren. Een halve liter Jupiler deed wonderen voor mijn recuperatie. Ik zat nog verrassend fris na een slaaploze nacht. Ik ruste vrijdag wel 3 uurtjes in mijn bed nadat ik terugkwam van het werk, omdat ik toch het gedacht wou hebben van een vorm van slaap gehad te hebben. Mentaal kon dat misschien tellen.
Ik at stoofvlees met frieten en dronk een heerlijke Orval erbij. Eindigen deden we met een koffietje.
Na het eten gaan we nog snel een kaarsje branden, want dat hoort er natuurlijk ook bij.
Een collega van mijn werk bracht mij en Karl naar het station van Leuven. Alwaar we onze reis met de trein verderzetten via Mechelen naar respectievelijk Willebroek (mijn woonplaats) en Puurs (Karls thuisbasis).
Mijn collega was eerder mijn vrouw Marleen gaan ophalen aan het station van Aarschot om mij met de bedevaarders te zien arriveren in Scherpenheuvel.

Als ik thuiskom kijk ik nog naar de eerste helft van de voetbalmatch België - Kazachstan. Daarna is mijn kaars op. Mijn bed roept.